19 Νοεμβρίου 2014

Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών - Διαμαρτυρία στη Βουλή (20 Νοεμβρίου): Τα Δημόσια Αγαθά Δεν Είναι Προς Πώληση!

Την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών καλεί όλους και όλες να είναι έξω από τη Βουλή για να φωνάξουμε μαζί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημοσίου πλούτου. Αρνούμαστε να δεχτούμε την κοινωνικοποίηση των ζημιών της κρίσης και την ιδιωτικοποίηση του κέρδους, διακηρύσσοντας ότι τα κοινά μας δεν είναι προς πώληση!

Την Πέμπτη, η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων καλείται να ψηφίσει τους «περί Δασών (Διάθεση Κρατικής Δασικής Γης) Τροποποιητικούς Κανονισμούς του 2014». Οι συγκεκριμένοι τροποποιητικοί κανονισμοί προβλέπουν τη μείωση της απαιτούμενης απόστασης από 500 στα 100 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας για εκμίσθωση ή άλλη διάθεση παραθάλασσιας κρατικής δασικής γης. Αφού μειωθεί η απόσταση αυτή στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, η παραθαλάσσια κρατική δασική γη θα μπορεί να εκμισθωθεί ή διατεθεί «για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου». Αυτό είναι το πρώτο από τα τρία νομοσχέδια με τα οποία προωθείται η οικειοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών, των παραλιών, της ακτογραμμής, της θάλασσας και των κοινών, δημόσιων αγαθών.

Η Πρωτοβουλία έχει ήδη τονίσει την αντίθεση της με τρία νομοσχέδια, τα οποία έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και αφορούν:

- Τη μετατροπή της θάλασσας σε «ακίνητη περιουσία», καθώς επίσης και την αδειοδότηση μίας πλειάδας «παράκτιων και θαλάσσιων αναπτύξεων» υψηλού περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού ρίσκου, μέσω «υπουργικών διαταγμάτων» και «χωρίς την υποβολή πολεοδομικών αιτήσεων» ·

- Τη μείωση της απαιτούμενης απόστασης από 500 στα 100 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας για εκμίσθωση ή άλλη διάθεση παραθάλασσιας κρατικής δασικής γης. Αφού μειωθεί η απόσταση αυτή στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, η παραθαλάσσια κρατική δασική γη θα μπορεί να εκμισθωθεί ή διατεθεί «για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου»

- Την εκμετάλλευση κρατικής γης, κατά τρόπο που η διάθεση της να γίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την απλή ενημέρωση, χωρίς την προαπαιτούμενη έγκριση, της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας  και τη σελίδα facebook της προτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου