12 Οκτωβρίου 2014

Φρουτοπία είναι μόνο μία!

Είμαστε στο έτος 1994 και το κομικ «Φρουτοπία» είναι ήδη στον 9 χρόνο επιτυχής παρουσίας στην Ελληνική Τηλεόραση. Η απαγωγή του μανάβη, η ανταρσύα των φρούτων και των λαχανικών κρατούν σε αγωνία μικρούς και μεγάλους. Θυμόμαστε τον Πικο Απίκο, τον Αιμιλιο το μηλο, τον Θάνο το κολοκυθάκι, τη Μαρουλίτα το μαρούλι, τον Φραγκίσκο το φραγκόσυκο, τον Βλάση το βλίτο, τον Φώντα το σκληρό καρύδι, την Μάτα την ντομάτα, τον Ανανία το πεπόνι και τόσους άλλους.

Στην μακρινή Αμερική, η πολυεθνική εταιρία Coca Cola αποφασίζει να λανσάρει το νέο της φρουτοποτό. Έχοντας ξοδέψει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια για διαφήμιση καταφέρνει να πλασάρει το νεό προϊόν στα 10 πιο επιτυχημένα προιόντα της χρονιάς στην Αμερική. Κλείνει συμφωνία να πωλείται το προϊόν στα Mc Donald’s και μπαίνουν ψυγεία με κέρματα ακόμη και μέσα σε σχολεία και κολλέγια. Οι γεύσεις του νέου φρουτοποτού συμπεριλαμβάβουν Φράουλα, Σταφύλι, Λεμόνι, Μάγκο, Μούρα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Το όνομα του προϊόντος είναι "Φρουτόπια"

Το «γεγονός» πέφτει στην αντίληψη του δημιουργού του κομικ Φρουτοπία, Ευγένιου Τριβίζα, ο οποίος αποφασίζει να αντισταθεί. Διαλέγει την δικαστική όδο για να απαγορεύσει στην κοκα κολα να χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα και στην Ελλάδα. Διεκδικέι δηλάδη την πατρότητα του ονόματος Φρουτοπία και αρχίζει μια πολύχρονη δικαστική μάχη ενάντια σε μια απο τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες παγκοσμίως… την Coca Cola. 

Η εταιρία ήδη κατηγορείται μεταξύ άλλων για τις επιδράσεις του αναψυκτικού στην υγεία, ότι χρησιμοποιεί μολυσμένο νερό στην Ινδία, στερεύει σημαντικές υπόγειες πηγές, αναγκάζει αγρότες να εγκαταλέιψουν τις φάρμες τους , βασανίζει και δολοφονεί μέλη συντεχνιών στην Γουατεμάλα και Κολομβία και αργοτερά δωροδοκεί την παιδιατρική ακαδημία οδοντογιατρών, στήνει μονοπόλια στην Ευρώπη, ξεπλένει χρήμα στον Βιετναμ, λειτουργεί ρατσιστικά στα συμβούλια της και πετάει στο δρόμο υπαλλήλους της στην Ελλάδα. Νωρίτερα, η κοκα κολα δημιούργησε αν μέσω δευτερου παγκοσμιου πολέμου το φρουτοποτό Fanta, για να πωλήσει εκατομμύρια συσκευασίες στο τρίτο ράιχ αφού δεν μπορόυσε να κάνει υπερατλαντικές πτήσεις για να μεταφέρει τα υλικά που χρειάζονται για να παραχθεί η κοκα κολα. Συνεργάστηκε δηλαδή με τον Χίτλερ και τους ναζί, βάζοντας το κέρδος πιο ψηλά από την αμερικανική «υπερηφάνεια» και «πατριωτισμό» που κατά καιρούς διαφημίζει

Πίσω στην ιστορία μας λοιπόν. Η δίκη Τριβιζά εναντίων της Coca Cola διαρκεί 7 χρόνια, με ανατροπές και ενστάσεις. Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε πως « η λέξη "Φρουτοπία" είναι πρωτότυπη δημιουργία του Ευγένιου Τριβιζά και έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη κυρίως στα νεαρά άτομα,τα οποία αποτελούν μεγάλη κατηγορία του καταναλωτικού κοινού. Επίσης η λέξη "Φρουτοπία" συνδέεται άμεσα με τον δημιουργό της και το πνευματικό του έργο και η κατάθεσή της από την "Κόκα-Κόλα" ως σήματος προς διάκριση προϊόντων της αντίκειται στην καλή πίστη και προσβάλλει προγενέστερα δικαιώματα της προσωπικότητας του Ευγένιου Τριβιζά και έγινε με σκοπό να σφετεριστεί ανεπίτρεπτα η εταιρεία τη φήμη του ανήκοντος εις τον συγγραφέα έργου».

Έτσι το φρουτοποτό "Φρουτοπια" δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα!

Ο Ευγένιος Τριβιζάς σε συνεντευξή του αναφέρει:
Το θέμα της «Φρουτοπίας» είναι ακριβώς η αντίσταση των φρούτων μιας μυθικής χώρας, εναντίον της εκμετάλλευσης των μανάβηδων και της απειλής δύο παντοδύναμων και αδίστακτων πολυεθνικών εταιριών, της Λεμονοστίφτεν και της Κομποστάλ, οι οποίες σχεδιάζουν να τα κάνουν αναψυκτικά και κομπόστες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Θάνος το Κολοκυθάκι –ένας από τους κεντρικούς ήρωες του έργου- ονειρεύεται να δείρει έναν μανάβη. Η οικειοποίηση και χρήση του τίτλου της τηλεοπτικής σειράς ως εμπορικού σήματος από την Coca Cola θα αναιρούσε τον μύθο, το μήνυμα και το πνεύμα του έργου.

Στα εγκληματα της κόκα κόλα σκοπεύω να επανέλθω σύντομα για να εξηγήσω πως η ζημιά στην υγεία είναι το λιγότερο κακό που κάνει στον άνθρωπο. 

Και έτσι για να μην πείτε πως η ιστορία αυτή δεν έιναι ροκ, μαζί με το μυθικό τραγούδι της Φρουτοπιας σας παραθέτω και την ροκκιά των απεργών στην Θεσαλλονίκη που άρχισε τον Οκτώμβρη του 2013 και ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη.






ΣοπιλιΦ

1 σχόλιο: