08 Σεπτεμβρίου 2013

Γιουσουρούμ

1987
Στίχοι-Μουσική Νικόλας Άσιμος

Η πρώτη εκτέλεση από τον δημιουργό :



και ζωντανή ηχογράφηση από εκτέλεση του Βασίλη Παπακωνσταντίνου το 2003 :



Αναζητώντας τους κροκανθρώπους ο δρόμος του Νικόλα Άσιμου πέρασε απο γη και ουρανό, απο θάλασσες και από παζάρια. Ένας σταθμός ήταν και το γιουσουρούμ, που τραγουδήθηκε αρχικά από τον Νικόλα στο φανάρι του Διογένη το 1987, και στην συνέχεια από τον Βασίλη σε μια πιο ροκ εκτέλεση στο φαλιμέντο του κόσμου μετά από παρέμβαση υποθέτω του Χριστόφορου Κροκίδη.

Γιουσουρούμ είναι το παζάρι που μπορείς να βρεις τα πάντα, από πουκαμισούμ μέχρι αποκοιμισμένες ζωές και ξεχασμένα όνειρα. Λέγεται ότι η λέξη προέρχεται από ένα Εβραίο έμπορο, τον Ελία Γιουσουρούμ που μετακόμισε από την Σμύρνη στην Αθήνα και ίδρυσε το πρώτο παλαιοπωλείο στην πλατεία Αβησσυνίας κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα. Άλλοι πάλι λένε πως προέρχεται από την την τουρκική λέξη sürüm που σημαίνει πώληση

Ένα τραγούδι γεμάτο απογοήτευση και αηδία για όλους αυτούς που συμβιβάστηκαν. Για αυτούς που αλλάζουν στολές και ιδεολογίες και πάνε με το μέρος των δυνατών. Για αυτούς που τα έχουν βάλει όλα σε τάξη, τους φίλους, την πατρίδα και τον έρωτα. Σαν προφητικό μας συστήνει με τον μεγάλο αδελφό χρόνια πριν μας τον γνωρίσει η τηλεόραση, «άδειο το βλέμμα σου κούφιες οι ώρες μας – στα ενυδρεία σε χώσαν ζωή»

Αν ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες θα δούμε πως στην πρώτη εκτέλεση ο Νικόλας λέει «την ξεπουλήσαμε στο γιουσουρούμ» ,ενώ ο Βασίλης «την ξεπουλήσατε στο γιουσουρούμ» όχι για να εξαιρέσει τον εαυτό του αλλά για να δώσει έμφαση πως η ευθύνη βαραίνει όλους. Και τα μικρόφωνα, και τα μαγνητόφωνα.

Ο Άσιμος στο γιουσουρούμ δεν τα βάζει μόνο με την ανθρώπινη παρα-φύση, αλλά και με την δομή ενός τραγουδιού. Καταφέρνει σε ένα μόλις τραγούδι να κόψει λέξεις: "πουκαμισουμ", να τραγουδήσει μάρκες : "βιτάμ", να αναφερθεί σε ασιατικά όργανα : "ταμ ταμ", "γκογκ" και τουρκικά μπάνια : "χαμάμ", να φωνάξει για άλογα : "Ντορής" μαζί με ρωμαϊκούς αυτοκράτορες και ρήσεις : "οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν", να τραγουδήσει μισό στίχο ασυναρτησίες : "βζουμ, ταρατατατζουμ, ταρατατατζουμ" και άλλα τόσα ανορθόδοξα που μόνο αυτός ήξερε το πως.

Ένα από τα καλύτερα πληνθακούσματα του Άσιμου που νικάει τον χρόνο, αφού έχουμε πια συνηθίσει τους ρόλους μας για τα καλά και μπουσουλάμε με τα τέσσερα. 
Επ’ ευκαιρίας, ένα κομμάτι από τον Άσιμο που δεν έχει μελοποιηθεί

Θέλεις να πατάς σταθερά
Σ’ αρέσουν οι ρηχές θάλασσες
Σ’ αρέσει να γυρνάς τον κόσμο
αλλά πάντα στα ρηχά
Εμένα μ’ αρέσουν οι βαθιές θάλασσες
Κι ας μη γυρνώ τον κόσμο
Κι ας μη με νομίζει κολλημένο
στο ίδιο αυτό σημείο.
Δεν υπάρχει σύμπαν
υπάρχουν μόνο στιγμές
συμπαντικές στιγμές
Αν φτάσεις στην ακινησία
Μπορείς παντού να ταξιδέψεις
Γι’ αυτό το ξέχασες που σου ‘λεγα
μωρό μου εκείνο το πρωινό
δίπλα στην σκάλα, πως η ζωή
κι ο θάνατος δεν είναι θέμα περιβάλλοντος.
Είναι θέμα αντοχής στην ίδια πλευρά πλεύσης.
Εγώ δε χρειάζομαι τον κόσμο
κακώς έχεις νομίσει
Για μένα δεν υπάρχει κόσμος
Χρειάζομαι απλά να δημιουργώ κόσμο.


ΣόπιλιΦ

3 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει τίτλος, μπορείς να βρεις όλα τα κείμενα του Άσιμου στο πάρακατω λινκ και να κατεβάσεις το βιβλίο "Αναζητώντας Κροκανθρώπους" σε pdf μορφή.

    http://www.asimos.gr/asimos_krokanthrwpous.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι μεγάλος φαν του Βασίλη. Ακολουθώ και γουστάρω συναυλιαρες, ξεσηκωνεσαι, σκέφτεσαι.... Είμαι αντίθετος στο θέμα της διασκευής των κομματιών του Ασιμου όμως..... Αν θες να το πεις, πεστο ως έχει..και παρακαλώ: Ανάφερε τον!!!
    Η μουσική είναι ένας τροπος επαναστασης! Ακόμα και τρόπο ζωής δημιουργεί, μην χαλάς τον δημιουργό και εμπνευστή της!
    Μην συμβιβάζεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή