13 Ιουνίου 2013

Το κλείσιμο της ΕΡΤ ως απτό παράδειγμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας από τον τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης

Ενώ η δημοκρατία είναι αυτή η διαδικασία που επιτρέπει την αντιπαράθεση ιδεών και διαφορετικών απόψεων που αφορούν στην οργάνωση του συνανίκειν. Από την άλλη η τεχνοκρατία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τον “εξορθολογισμό” στον τρόπο σκέψης παρουσιάζοντας τον ως “αδιαμφισβήτητο”. Οι “απόψεις” δηλαδή που εκφράζει παρουσιάζονται ως πέραν πάσης αμφιβολίας. Με άλλα λόγια η τεχνοκρατία απωθεί τη συζήτηση και την αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων που βασίζονται στη λογική των αξιών. 

Τούτο επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από την έντονη χρήση στατιστικών και αριθμητικών στοιχείων ως δείκτες της “πραγματικότητας”. Ο Albert Ogien, Γάλλος κοινωνιολόγος, θεωρεί ότι οι αριθμοί στις σημερινές κοινωνίες έχουν μιαν ιδιαίτερη κοινωνική υπόσταση που παραπέμπει στην - “αλήθεια”, στην – “ουδετερότητα” και κατά συνέπεια στο - “αδιαμφισβήτητο”. Οι αριθμοί γίνονται από μόνοι τους “αξίες” και κριτήρια για την οργάνωση της συνύπαρξης ενός συνόλου ατόμων αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο Αξίες όπως η “ελευθερία”, τα “δικαιώματα”, η “ισότητα” η “πολυφωνία”... 

Την άμεση απόλυση 2000 εργαζόμενων από το δημόσιο ζήτησαν οι τεχνοκράτες της Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε να της παραχωρήσει μέρος του δανείου. Οι τεχνοκράτικοποιημένοι, πλέων, συντελεστές της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσισαν το ΚΛΕΙΣΙΜΟ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ) που συνεπάγεται με την αυτόματη απόλυση πέραν των 2000 εργαζομένων. Με άλλα λόγια οι κυβερνώντες είδαν στην οντότητα της ΕΡΤ (μόνο) τον ζητούμενο αριθμό-στόχο που τους επέβαλε η τρόικα : 2000 απολύσεις. Παραγνώρισαν και αγνόησαν τις οποιεσδήποτε δημοκρατικές Αξίες που ταυτίζονται με την ύπαρξη και λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ύστερα από ΕΝΤΟΛΗ του πρωθυπουργού “Του” ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος λαός της Ευρώπης που του στερείται το δικαίωμα στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Η ευρωπαϊκή ηγεμονία δεν επέβαλε άμεσα στην ελληνική κυβέρνηση το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως και δεν επέβαλε στην κυπριακή κυβέρνηση το κούρεμα των μικροκαταθετών. Τους ώθησε όμως έμμεσα προς αυτές τις αποφάσεις μέσα από την επιβολή του τεχνοκρατικού τρόπου σκέψης.

Και όταν κάποιος σου επιβάλλει τρόπο σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας... πως είπαμε ότι ονομάζεται αυτό ;    

δημήτης

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΡΤ άνοιξε :
    http://pitsirikos.net/2013/06/%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BE%CE%B5/

    ΑπάντησηΔιαγραφή