23 Φεβρουαρίου 2013

Αντίσταση !

dessin original : Yvon Roy  
ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται κάποιος άλλος, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν συμφωνεί στα πάντα με ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον. Τζαι τούτο είναι η αρχή της Πολιτικής τζαι όι το τέλος της. Να πολιτεύεσαι παραπέμπει στην έκφραση τούτης της διαφορετικότητας τζαι στην υπεράσπιση τζείνου που ο καθένας θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει. Όμως, να πολιτεύεσαι σημαίνει ταυτόχρονα τζαι να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι μόνος σου τζαι άρα να συμβιβάζεσαι (έστω προσωρινά) με τζείνους που συμφωνείς παραπάνω ή έστω με τζείνους που διαφωνείς λιότερο. 

Η απογοήτευση που μπορεί να εκφράσει ένα συνειδητοποιημένο άτομο παρακολουθώντας την προεκλογική εκστρατεία δεν είναι απλά κατανοητή, είναι απαραίτητη. Πρέπει όμως να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ Πολιτικής διαδικασίας τζαι εκλογικής διαδικασίας. Η πολιτική πραγματώνεται παντού, στους καφενέες, στα πάρκα, στα γήπεδα, στην τέχνη... Η εκλογική διαδικασία δεν είναι παρά μόνο μια από τις διαστάσεις της Πολιτικής διαδικασίας, η πιο άχαρη ίσως...Είναι το άκρον άωτον του συμβιβασμού. Σε τόσο βαθμό που πολλές φορές δεν συντασσόμαστε με κάποιον βάση του τι μας ενώνει αλλά του τι μας χωρίζει που τζείνον που απορρίπτουμε. Η ψήφος κάτω που τούτες τις συνθήκες μετατρέπεται ως (ελάχιστη) μορφή αντίστασης. 

Με άλλα λόγια ο ΚΑΝΕΝΑΣ ως πρόθεση ψήφου δεν είναι παρά μόνο μια πράξη που περνά ξυστά που το άκρον άωτον του εγωκεντρισμού. Το να “ψηφίζεις” τον ΚΑΝΕΝΑ είναι σαν να θέλεις να ψηφίσεις τον εαυτό σου, αφού ο ΚΑΝΕΝΑΣ είναι ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Άρα ενώ συνειδητοποιείς την διαφορετικότητα σου, ότι κανένας δεν είναι σαν εσένα, δεν συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι μόνος σου, ότι δηλαδή συνυπάρχεις με άλλα άτομα τζαι ότι τούτο επιβάλει τη διαδικασία του συμβιβασμού. 

Είναι άρα ασυνάρτητο να θεωρεί κάποιος την ψήφο στον ΚΑΝΕΝΑ ως τρόπο έκφρασης της απογοήτευσης του. Πόσο μάλλον όταν η ψήφος στον ΚΑΝΕΝΑ ενδέχεται να μεταφραστεί σε επικράτηση του συντηρητικού κατεστημένου. Αντίθετα τζαι ίσως παράδοξα, η (έστω ελάχιστη) συμμετοχή στην αντίσταση πετυχαίνεται μέσα που την ψήφο! Τζαι στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την αντίσταση στο συντηρητικό, στο γερασμένο, στην πλουτοκρατία, στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην τρόικα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις πολιτικές των χαμηλών μισθών, αλλά κυρίως αντίσταση στη κατάργηση του δικαιώματος να διαφωνείς !




Ανάκατος

6 σχόλια:

  1. "ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλο, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται κάποιος άλλος, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν συμφωνεί στα πάντα με ΚΑΝΕΝΑΝ άλλον."

    Τζιαι όμως. Εγώ σσυφφωνώ με ότι έγραψες που την ημέραν που εθκιάβασα την πρώτην σου ανάρτησην (τζιαι δεν έχασα ούτε μιαν), ακόμα τζιαι σε τούτον που γράφεις πιο πάνω!!

    Τζιαι όι μόνον σσυφφωνώ, αλλά εννοίεις μου τζιαι το πνεύμαν μου, αντζίζεις μου τζιειαμαί που αισθάνουμαι, διότι θκιαλέεις οπτικές γωνίες να θωρείς τον κόσμον, που δεν θα εσκέφτουμουν ποττέ μου να πάω να τρυπώσω σε τζιείνον το σημείον για να τον δώ έτσι όπως τον θωρείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε τούτα ούλλα που γράφεις έχουν ως βάση το ότι η πολιτική ξεκινά τζαι τελειώνει σε τούτον που ονομάζεται "εκλογές"

    διαφωνώ με τούντο σκεπτικό τζαι προσωπικά θεωρώ ότι τούτον που ονομάζεται "εκλογές" δηλαδή να ψηφίζεις μια φορά κάθε πέντε χρόνια έναν που τζείνους που σου επιβάλλουν τα κόμματα τα οποία ελέγχονται απόλυτα από το μμεξαπάτησης που αντίστοιχα ελέγχονται που τους διαφημιστές τους δηλαδή τράπεζες κλπ παράσιτα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σαν έναν πολλά μικρό μέρος τούτου που ονομάζεται πολιτική

    προσωπικά θα ψήφιζα μόνο για σκοπούς τακτική όπως θα το έκαμνα πχ στην ελλάδα τζαι στις 6 μαίου θα ψήφιζα ή κκε ή ανταρσυα αλλά στις 17 ιουνίου θα ψήφιζα συριζα

    ως μέσον τακτικής υπό την έννοια ότι έτσι ο κόσμος θα ξεφορτωνόταν τα πασοκονουδόσκυλα τζαι θα πίστευκε ότι το παιχνίδι δεν είναι τόσο στημένο
    http://osr55.wordpress.com/2012/06/20/
    Για ποιο λόγο ψήφισε ο κόσμος Συριζα; Μια γνώμη
    .............

    πολλοί αναρχικοι αναγνώρισαν και είδαν αυτή την ιστορική συγκυρία και χωρίς να μένουν αγκυλωμένοι σε κούφιες κατά τη γνώμη μου ιδεολογικές καθαρότητες πήραν σαφή θέση τακτικής και στρατηγικής συμμετοχής ώστε να επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά

    πάντα φυσικά χωρίς αυταπάτες ότι δήθεν μπορούν να επιτευχθούν ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές μέσω συστημικών κατασκευασάτων που παίζουν τον ρόλο της βαλβίδας αποσυμπίεσης όπως είναι οι εκλογικές διαδικασίες

    οι αλλαγές γίνονται στην ίδια την κοινωνία με την αυτοοργάνωση των ανθρώπων και την απόφαση τους να βγουν από τα καλούπια των “θεσμών¨ και των κανόνων αυτού του σάπιου συστήματος

    για να μπορέσεις όμως να πας κάπου θα πρέπει να αναγνωρίζεις τις συγκυρίες που οδηγούν σε μονοπάτια που ίσως σε φέρουν πιο κοντά στο τελικό σου όραμα
    ----------------------------

    στην κύπρο δεν υπάρχουν τούτες οι συνθήκες τζαι άρα ούτε ως τακτική δεν προσφέρεις τίποτα με την ψήφο ειδικά στο ακελ που κυβέρνησε μόνο του 5 χρόνια τζαι μείωσεν μισθούς συντάξεις έδωκεν τα ούλλα στους τοκογλύφους τζαι ακόμα τζαι πριν 2 μήνες ψήφισεν ομόφωνα ούλλα τα μνημονιακά νομοσχέδια πριν καν υπογράψει μνημόνιο

    τόσον χεσμένον έχουν τον κόσμο τούτοι οι καμένοι που ούτε καν εδιανοηθήκαν να το πάρουν σε δημοψήφισμα

    η αποχή δεν είναι συνειδητή πράξη ούτε τζαι υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι αλλάσσει τίποτε μόνον οι πολιτικές πράξεις αλλάσουν
    τζαι η ψόφος τωρά δεν είναι πολιτική πράξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ορισμός που διώ της Πολιτικής δεν προϋποθέτει την εκλογική διαδικασία ως αρχή ούτε τζαι ως τέλος. Αλλά δυο άλλες αρχές : - της διαφορετικότητας τζαι – του συμβιβασμού. Δηλαδή ότι είμαστε διαφορετικοί τζαι ότι η συνύπαρξη μας προϋποθέτει συμβιβασμό. Ακόμα τζαι στην αυτοοργάνωση φίλε. Οι εκλογές είναι ένα μέσο συμβιβασμού, όπως θα μπορούσαμε να σύρνουμε κλήρο πχ. αντί να κάμνουμε εκλογές ή να παίζουμε ξύλο…

      Για την κατάντια των εκλογών συμφωνώ μαζί σου. Που μια δυναμική όμως άποψη τζαι όι στατική. Δηλαδή ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή... Δεν θεωρώ ότι εν η εκλογική διαδικασία που φταίει αλλά το οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές.

      Συμφωνώ ακόμα παραπάνω με τούτο που λαλείς : “για να μπορέσεις όμως να πας κάπου θα πρέπει να αναγνωρίζεις τις συγκυρίες που οδηγούν σε μονοπάτια που ίσως σε φέρουν πιο κοντά στο τελικό σου όραμα”. Νομίζω εκφράζει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι απόλυτα το πνεύμα μέσα στο οποίο έγραψα το πιο πάνω κείμενο.

      Οι συνθήκες για αλλαγή δεν υπάρχουν πούποτε... δημιουργούνται σιγά σιγά τζαι κυρίως συνειδητά μέσα από ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΟΥΣ αγώνες, όντως ”τίποτε δεν χαρίζεται όλα κερδίζονται μόνο όταν τα διεκδικούμε και τα θέλουμε αληθινά”

      Διαγραφή
  3. Όχι φίλε μου δεν συμφωνώ μαζί σου. Η Αριστερά του τόπου απέναντι στο καθαρό κίνδυνο του αποτελέσματος του 60% για το οποίο όλοι συμφωνούμε, ήδη έθεσε τους όρους με τους οποιους θα το αντιπαλέψει. Αυτοι οι όροι δεν ειναι λιγότερο επικίνδυνοι από το 60%. Αφορούν ένα παρόμοιο ποσοστό μιας αρρωστημένης αντίληψης για την Πατρίδα, τα Δικαιώματα, τον Άνθρωπο, την Πολιτική και την Κύπρο.

    Αυτό το άλλο 60% στο οποίο είναι έτοιμη να μεταμορφωθεί η αριστερά μετά τες εκλογες, είναι το χαλί πάνω στο οποίο ήδη εστρώθηκεν η θυσία του κυπριακού λαού, και ω τί έκπληξη αυτή η θυσία αφορά τα ίδια ακριβώς συμφεροντα για τα οποία το πρώτο 60% θα μας κάμνει μαύρους που το ξύλο στις απεργίες.

    Έχουν όνομα αυτά τα συμφέροντα. Ονομάζονται Εθνικά Συμφέροντα και σιγά σιγά το μόνο για το οποίο θα παίζουμε ξύλο σε αυτό τον τόπο είναι γιατί το ένα 60% θα εν υπέρ της Total Oil τζαι το άλλο μισό υπερ της Προμηθέας Όιλ.

    Αυτή η εξέλιξη είναι ήδη στο δρόμο, έσιει ελληνοκεντρικό σχεδιασμό και θα σιεπασει την κυπριακή αριστερά σαν μια ωραία κουβέρτα, κατω απο την οποια θέλουν να σιεπαστουν ο αείμνηστος Τασσος, ο αείμνηστος Βασος, η αριστερά μας και η αιωνόβια Ευρωπαική Γηραιά Κότα προκειμένου να ολοκληρώσει την καθυπόταξη των λαών, με τον αλφα ή βητα τρόπο.

    Εμεις εθκιαλεξαμεν τον βήτα τρόπο - όπως το νουμερο 2 πάνω στο ψηφοδέλτιο.

    Αυριο για την αριστερα εν οι εκλογες του 2003, όχι του 2013. Ο Μαλάς εν υπάρχει καν πάνω σε τζείνο το ψηφοδέλτιο...

    Εννε θέμα απογοήτευσης το Κανενας. Εν θέμα αποφυγής κινδύνου, ορατού και βέβαιου κινδύνου. Η αριστερα δεν μπορει να πιασει την εξουσιοδότηση μας εφόσον μας οδηγει σε ενα μεγιστο κίνδυνο για τον τόπο. Διότι η χωρα θα συρθει σε αιματοκύλισμα. Τζαι με τον έναν υποψηφιο τζαι με τον άλλο.

    Η απόφαση για πατριωτική συμπραξη με την εθνικιστική παραταξη που θα συνεχιστεί τζαι μετεκλογικα, είναι η αποδοχή της εμπλοκής της αριστερας στον πολεμο με θυσία του κυπριακού λαου προς όφελος των συμφεροντων για τα γκαζια.

    Απλά ο Νικος θα μας μασήσει μιαν ώρα πιο γλήορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεχτή η διαφωνία σου συντρόφισσα (χωρίς εισαγωγικά αν μου επιτρέπεις).
      Αλλά θα κάμω ότι περνά που το σχέρι μου να διαψευστούν οι αναλύσεις τζαι οι προβλέψεις σου ... Έλα τζαι σύ να σε φκάλουμε λάθος

      Διαγραφή