27 Μαΐου 2016

Βουλευτικές Εκλογές 2016 Οριζόντια ψηφοφορία – Ποιοι θα εκλέγονταν;

Με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές επαναφέρεται το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας σε Παγκύπριο επίπεδο παρά κάθετη ανά επαρχία. Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλύσω τα θετικά και αρνητικά αυτής της αλλαγής, αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε ποιους επηρεάζει.

Είναι βέβαια δεδομένο πως αν οι εκλογές ήταν οριζόντιες, δεν θα ψήφιζαν οι πολίτες με τον ίδιο τρόπο, και ίσως το ποσοστό αποχής θα ήταν διαφορετικό. Υποψήφιοι κοινής αποδοχής θα έπαιρναν περισσότερους ψήφους ή θα παρέμενε η συσπείρωση εντός των κομμάτων; Πόσους σταυρούς θα χρησιμοποιήσει ο κάθε ψηφοφόρος και υπάρχει διαφορά στην συμπεριφορά επαρχιών και παρατάξεων; Μπορούν ψηφοφόροι μικρότερων πόλεων να πάρουν ψήφους από τις μεγάλες; Αυτές και άλλες παραμέτρους είναι αδύνατων να προβλεφθούν για αυτό και η ανάλυση μας παρέχει ενδείξεις και όχι δεδομένα.

Η μεθοδολογία ανάλυσης βασίζεται σε ποσοστά και όχι σε αριθμό σταυρών προτίμησης. Αυτό γίνεται επειδή υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος του εκλογικού σώματος ανά επαρχία. Θα ήταν άδικο για τους υποψήφιους σε μικρότερες επαρχίες πχ Κερύνεια να γίνει η κατάταξη σε αριθμούς και όχι ποσοστά. Έτσι υπολογίστηκε για κάθε υποψήφιο ένα ποσοστό που ισούται με τους σταυρούς / βάση επαρχίας (ψήφισαν). Για τους 4 αρχηγούς κομμάτων ( Νεοφύτου, Κυπριανού, Παπαδόπουλος, Λιλλήκας) που δεν υπήρχαν σταυροί προτίμησης θεωρείται ότι παίρνουν το ποσοστό του κόμματος τους και μπαίνουν στην βουλή. Για τους Σιζόπουλο και Χρίστου έστω και αν πάρουν το 100% των ψήφων του κόμματος τους, δεν είναι αρκετό για να μπουν στην βουλή.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι βουλευτές ανά επαρχία είναι (σε παρένθεση ο σημερινός αριθμός της νεας βουλής): Λευκωσία 17 (20), Λεμεσός 9 (12), Αμμόχωστος 13 (11), Λάρνακα 8 (6), Πάφος 5 (4), Κερύνεια 4 (3).

Με αυτά τα δεδομένα, ο αριθμός ανά επαρχία δεν διαφέρει πολύ από τον σημερινό.

Οι βουλευτές ανά κόμμα είναι (σε παρένθεση ο σημερινός αριθμός της νέας βουλής)

ΔΗΣΥ 27 (18), ΑΚΕΛ 21 (16), ΔΗΚΟ 6 (9), ΕΔΕΚ 1 (3), ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1 (3), ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 0 (2), ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 0 (3), ΕΛΑΜ 0 (2)

Εδώ βλέπουμε αρκετές διαφορές. Τα δυο μεγάλα κόμματα κερδίζουν τις έδρες των μικρότερων, ενώ Οικολόγοι, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ μένουν εκτός βουλής. Από την Συμμαχία πολιτών εκλέγεται μόνο ο Λιλλήκας, νοουμένου ότι παίρνει σχεδόν 100% τους ψήφους του κόμματός του. Στην ΕΔΕΚ εκλέγεται μόνο ένας, και αυτός είναι ο Μυριάνθους στην Πάφο.

Στον πιο κάτω πίνακα φαίνονται οι 56 βουλευτές βάση κατάταξης ποσοστού. Εκτός από τους αρχηγούς κομμάτων, στις πρώτες θέσεις είναι ο Χατζηγίαννης, Μαυρίδης, Γεωργίου, Χαραλαμπίδου και Δίπλαρος. Οι 56 βουλευτές έχουν ποσοστά 6- 15%. Η είσοδος στην βουλή δηλαδή προϋποθέτει ποσοστό μεγαλύτερο από 6%, δηλαδή περίπου 32χιλ ψήφους του εκλογικού σώματος ή 22χιλ όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.


Οι υποψήφιοι με πορτοκαλί είναι όσοι έχουν εκλεγεί. Από όσους δεν έχουν εκλεγεί, τα ψηλότερα ποσοστά είναι σε Σαμψών, Χαμπουλλά, Αντωνίου και Κουμή με 8%. 

Από την άλλη, στον πιο κάτω πίνακα βλέπουμε τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί και τα αντίστοιχα ποσοστά. Στις τελευταίες θέσεις είναι οι Ευσταθίου, Συλλουρης, Παπαγίαννης, Γιωργάλλας, Θεολόγου που έχουν εκλεγεί με μόνο 1-2% των ψήφων τις επαρχίας τους. Ουσιαστικά, είναι όσοι έχουν εξαργυρώσει τους ψήφους υποψηφίων του ίδιου κόμματος σε άλλες επαρχίες.


Εν κατακλείδι, παρόλο που γίνεται ανάλυση σε δεδομένα υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, υπάρχουν ενδείξεις πως δεν θα υπάρχει σημαντική διαφορά στον αριθμό βουλευτών ανά επαρχία. Αντίθετα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα κερδίσουν έδρες και μικρά κόμματα έστω και προσωποκεντρικά όπως Συμμαχία, ΕΔΕΚ, Αλληλεγυή, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ δύσκολα μπαίνουν στην βουλή αν δεν υπάρχει ανταλλαγή ψήφων μεταξύ τους.

Αριθμόβιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου