15 Απριλίου 2015

Ζαβαρακατρανεμια

Στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Μαρκόπουλος 1968

Τι είναι αυτό που κάνει ένα τραγούδι επιτυχημένο; Από τον όρο επιτυχημένο φυσικά δεν εννοώ τις πωλήσεις ή το πόσες φορές θα παίξει στο ραδιόφωνο ή πόσα κλικς και likes θα πάρει, αλλά την ικανότητα του τραγουδιού να σε αγγίξει, να σε κάνει να σταματήσεις ότι κάνεις και να του δώσεις σημασία. Πόσο σημαντική είναι η μουσική και πόσο οι στίχοι; Πως μπορεί ένα ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας ή μια βροχή του Χατζιδάκη να σε ταξιδέψουν χωρίς λόγια. Πως μπορεί ένα τραγούδι να γίνει σύμβολο της επανάστασης με στίχους ακαταλαβίστικους; Ή μήπως πάντα κάτι κρύβεται;

Ποτέ δεν δόθηκε μια επίσημη εξήγηση του όρου Ζαβαρακατρανέμια και των υπολοίπων λέξεων του τραγουδιού. Παρόλα αυτά αφήνονται να νοηθούν διάφορές ερμηνείες. Το τραγούδι γράφτηκε επί Χούντας, όταν όλα λογοκρίνονταν και ο Μαρκόπουλος βρήκε τον τρόπο να μεταφέρει την επαναστατικότητα και την αντίσταση στην καταπίεση στον λαό. Ακαταλαβίστικο ή μη, το τραγούδι έγινε σύμβολο της αριστεράς μέσα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Λίγη σημασία έχει η εξήγηση των λέξεων και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, αλλά κατά γενική ομολογία σημαίνει τα παρακάτω.

Ζάβαρα = Λάβαρα ή Ζευς
Κάτρα = Μαύρα
Νέμια = Ανέμισαν, Νηνεμία, Ηρεμία
Ίλεος = Έλεος, Σπλαχνικός
Νάμα = Μάνα, Βάπτισμα
Λαμα = Μαχαίρι
Αλληλούια = Αλληλουχία

Δηλαδή, «Λάβαρα μαύρα ανέμισαν έλεος, έλεος. Το μαχαίρι μάνα ανέμισαν. Αλληλουχία»

Το τραγούδι πρωτοακούστηκε στην ταινία «Επιχείρησις Απόλλων» μαζί με χορευτικό στην Επίδαυρο. Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1968 και έκοψε 316.511 εισιτήρια. Ήρθε στην 22η θέση σε 99 ταινίες. Η ταινία είναι Ελληνική και Σουηδική παραγωγή και η γλώσσα διαλόγων αυτής, Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά. Κυκλοφόρησε στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον τίτλο "Apollo Goes On Holiday", ενώ στην Γαλλία με τον τίτλο "Apollo Part En Vacances".

Ο Ξυλούρης ήταν αυτός που έδωσε στο τραγούδι την μεγαλειότητα που το κράτησε στην ιστορία, ενώ ανάμεσα σε άλλους το τραγούδησε θαυμάσια ο Γαργανουράκης, ο Νταλάρας, η Φαραντούρη και η Χαρούλα.

Πιο κάτω η εκτέλεση του Νταλάρα στην πρώτη συγκλονιστική συναυλία μετά την πτώση της Χούντας.


ΣοπιλιΦ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου