12 Απριλίου 2013

Μπαλάντα για τον Γιάννη Κ.

(*Rock Ιστορίες)
1984, Αντρέας Τσιλιφώνης



Ένα τραγούδι γραμμένο απο τον Αντρέα Τσιλιφώνη, ιδιαίτερα άγνωστο στιχουργό αφού έδωσε ζωή μόνο σε δυο αριστουργήματα που τραγουδήθηκαν από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στον δίσκο Διαίρεση. Το συγκεκριμένο κομμάτι, και το «Άσε με να κάνω λάθος».

Ο 30χρόνος τότε Τσιλιφώνης, εμπνεύστηκε την μπαλάντα από μια πραγματική ιστορία. Ο Γιάννης Κ, είναι ο Γιάννης Καμπανάρης, ένα εξαιρετικό παιδί που είχε την ατυχία να μπλέξει με σκληρά ναρκωτικά. Μπορεί όσα να λένε οι στίχοι να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την πραγματική ιστορία του, αλλά ένας συγκεκριμένος στίχος αποτυπώνει με ανατριχιαστικό τρόπο το μοιραίο τέλος του Γιάννη Κ.

«Πέταξες ψηλά κι ας λεν σε ρίξαν» ήταν η στιγμή που ο Γιάννης Κ έκανε βουτιά θανάτου από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην πλατεία Βικτωρίας. Το όνομα του έμεινε γραμμένο δίπλα στον Παύλο Σιδηρόπουλο, τον Κερτ Κομπέιν και τόσους άλλους άγνωστους που πάλευαν μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και τον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Ο πατέρας του Γιάννη ήταν για πολλά χρόνια στο σύλλογο γονέων με εξαρτημένα παιδιά και έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις.


ΣόπιλιΦ

2 σχόλια: