03 Ιανουαρίου 2012

Το “πέρσι” είναι η χρονιά που πέρασε τζαι “του χρόνου” είναι η χρονιά που θα έρτει διότι ζούμε στο “φέτος”!

Ο χρόνος που μόνος του δεν υπάρχει, είναι κοινωνικό κατασκεύασμα. Κάθε πολιτισμός εκατασκεύασε τον στα μέτρα του, σύμφωνα με το πώς εκαταλάμβαινεν τη ζωή. Η κατασκευή του όμως επηρεάζει με τη σειρά της την ίδια τη ζωή, τον τρόπο ζωής. Ο ορισμός του χρόνου που τον Αριστοτέλη ως το Descartes τζαι το Newton είναι συνδεδεμένος με την κίνηση, την αλλαγή. Αν σταματούσαν τα πράματατα να αλλάζουν τζαι να μεταβάλλονται θα σταματούσε τζαι η ανάγκη των κοινωνιών να ορίζουν το χρόνο, να γράφουν ιστορία (;). 

Κάποιοι πολιτισμοί (όπως ο Δυτικός) παρουσιάζουν την κίνηση του χρόνου σαν μιαν ευθεία ... με μιαν αρχή τζαι ένα τέλος, που τη γέννηση στο θάνατο, με ένα παρελθόν ένα παρόν τζαι ένα μέλλον να χάνονται στο άπειρο χωρίς να συναντιόνται ποτέ. Τζαι έτσι βουρούν μια ζωή να προλάβουν... Άλλοι πολιτισμοί (όπως ο Ινδικός) παρουσιάζουν το χρόνο σε μια κυκλική κίνηση, που τη μέρα στη νύχτα, που χειμώνα σε καλοκαίρι, που ζωή σε ζωή ... Τζαι πτού που την αρχή ... ή μάλλον χωρίς αρχή ... ούτε τζαι τέλος. 

Πέραν που τούτη τη διαφορετική αντίληψη του χρόνου, σε μια πρόσφατη έρευνα οι ανθρωπολόγοι Nunez τζαι Sweetser (2006) μέσα που μια γλωσσολογική ανάλυση δείχνουν ότι σε ούλες τες γλώσσες το μέλλον είναι μπροστά που τζείνον που μιλά τζαι το παρελθόν πίσω του (πχ. προχωρώ μπροστά τζαι αφήνω τα λάθη πίσω μου). Εκτός που τη φυλή των Aymara που θεωρούν το παρελθόν, αφού είναι γνωστό τζαι ορατό, μπροστά τους τζαι το μέλλον, ως άγνωστο τζαι απρόβλεπτο, πίσω τους... ...Ασύλληπτο... 

Υπάρχει όμως τζαι η διαφορά ως προς την αντίληψη της κίνησης μέσα στο χρόνο. Δηλαδή, ποιος κινείτε πάνω στη γραμμή του χρόνου ; Είναι τα άτομα που κινούνται προς τα γεγονότα ; Ή τα άτομα είναι στατικά τζαι έρκουνται τα γεγονότα τζαι βρίσκουν τα ; Το περίεργο είναι ότι τούτες οι δυο αντιλήψεις συνυπάρχουν. Παραδείγματος χάριν, λαλούμε “τα δύσκολα τωρά ε να 'ρτουν”. Λαλούμε όμως τζαι “ε να ξεπεράσω τα εμπόδια που ε να βρω μπροστά μου”. 

Με τούτα τζαι με τζείνα, καλή χρονιά να έβρουμε! Αν όι, ας έρτει τζείνη να μας έβρει !  

ανάκατος

5 σχόλια:

  1. ενδιαφέρων οι σκεψεις σου για το χρόνο. καλή χρονιά!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλά ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου,
    καλή χρονιά τζιαι ούλλα δεξιά ή αριστερά:-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά Ανακατε και σε όλο το πασανάκατα

    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κώστα, νέος, Σ τζαι trimithiotis ευχαριστούμε, πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή