24 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Frederick, Ευρωπαϊκού και Λευκωσίας

Το Συντονιστικό Αγώνα των Φοιτητικών Ενώσεων χαιρετίζει τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των φοιτητών στη σημερινή αποχή από τα μαθήματα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων Ευρωπαϊκό, Frederick, Λευκωσίας, με αίτημα τη μείωση των παράνομων διδάκτρων, με αίτημα την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές μέσα από διάφορους τρόπους, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πανό και με πικετοφορία, στείλαμε μήνυμα στους ιδιοκτήτες ότι δεν μπορούν να είναι υπεράνω του νόμου. Ότι άμεσα πρέπει να μειώσουν τα δίδακτρα στα εγκεκριμένα και πραγματικά ποσά που είχαν δηλωμένα στο Υπουργείο Παιδείας την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011. Στείλαμε το μήνυμα στους ιδιοκτήτες των πανεπιστημίων, που έχουν την ευθύνη για διαπαιδαγώγηση της δικής μας συνείδησης, ότι το παράδειγμα τους για παρανομία, όταν προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα θίγονται, δεν αποτελεί έντιμη πράξη απέναντι στην κοινωνία και ούτε παράδειγμα προς μίμηση. Αντίθετα αποτελεί παράδειγμα που θίγει τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πέραν των πιο πάνω, το Συντονιστικό προχώρησε στην αποκοπή κεντρικών δρόμων γύρω από το πανεπιστήμια για πέντε λεπτά με επαναλαμβανόμενη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας για την παρανομία συγκεκριμένων ανθρώπων εις βάρος χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους. Ενημερώσαμε την κοινωνία για το δικαίωμα μας στη μόρφωση, κόντρα στη λογική του αισχρού κέρδους στην παιδεία.

Ως Συντονιστικό, συγχαίρουμε όλους τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού γνωρίζουμε ότι όλοι είναι στο πλευρό των Φοιτητικών μας Ενώσεων. Το σημερινό βήμα για κινητοποιήσεις αποτελεί μόνο την αρχή, εάν και εφόσον τα πανεπιστήμια δεν συμμορφωθούν άμεσα με τη νομοθεσία.

Ως Συντονιστικό, παρακολουθούμε και αναμένουμε σύντομα εξελίξεις από τα πανεπιστήμια, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες για συμφωνία Πανεπιστημίων και Υπουργείου Παιδείας. Ως φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας. Για εμάς, ο αγώνας θα ολοκληρωθεί τη στιγμή που τα πανεπιστήμια θα ενημερώσουν τους φοιτητές ότι τα δίδακτρα τους είναι τα ίδια με την ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011. 

Το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν το παζαρεύουμε. Απαιτούμε δίδακτρα στα νόμιμα πλαίσια και μόρφωση ψηλής ποιότητας. Τα πανεπιστήμια μπορεί να ανήκουν μετοχικά στους ιδιοκτήτες, στη δική μας αντίληψη όμως ανήκουν στην κοινωνία και τις ανάγκες της, στις ανάγκες των φοιτητών ως αυριανοί εργαζόμενοι και επιστήμονες αυτού του τόπου. Θα νικήσουμε!
24.11.2011


1 σχόλιο:

  1. Δικαιώθηκαν οι αγώνες των φοιτητών!

    Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ χαιρετίζει τις μαζικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών των Ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Φοιτητικών Ενώσεων των τριών Ιδιωτικών πανεπιστήμιων Frederick, Ευρωπαϊκό και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που με τις ενέργειες, την υπεύθυνη και σοβαρή τους στάση καθώς και με τον καθημερινό τους αγώνα έστειλαν από την μια τα μήνυμα της πλήρης εφαρμογής του νόμου περί ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών σε αυτή και από την άλλη την απαίτηση για άμεση μείωση των διδάκτρων το ελάχιστο στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος που οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να μειώσουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό οφείλεται από την μια στους αγώνες που έδωσαν οι φοιτητές μας και από την άλλη στην πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα του αρμόδιου Υπουργού και της κυβέρνησης.

    Τα δίκαια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος έχουν δικαιωθεί τόσο από την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας όσο και με τη χθεσινή κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας με τους Προέδρους των Ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Η απόφαση που πάρθηκε είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει να εφαρμοστεί από σήμερα στην πράξη και στα τρία Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η απόφαση λέει ότι «Μέχρι το τέλος του φετινού ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, κανένας φοιτητής των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα καταβάλει για τις σπουδές του περισσότερα δίδακτρα από τα εγκεκριμένα κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος».

    Παρ’ όλα αυτά ως Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ο κόκορας λαλήσει τρεις, οι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν να βρίσκουν τεχνάσματα για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας με το Υπουργείο Παιδείας.
    Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι οι Ιδιοκτήτες των πανεπιστήμιων προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για την νομοθεσία. Προσφεύγουν στο ανώτατο γιατί προφανώς η αναθεωρημένη νομοθεσία του 2010, που ψηφίστηκε από την Βουλή μετά από πρόταση της Κυβέρνησης Χριστόφια, περιορίζει την αισχροκέρδεια και την ασυδοσία των ιδιοκτητών στα δίδακτρα.

    Καλούμε τους Ιδιοκτήτες έστω και την υστάτη να σεβαστούν τη συμφωνία με τον Υπουργό παιδείας και κατ’ επέκταση τους ίδιους τους φοιτητές και να κάνουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την προσφυγή της Νομοθεσίας στο Ανώτατο για το καλό της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φοιτητών τους.

    Ως ΕΔΟΝ καλούμε τους Ιδιοκτήτες των Πανεπιστήμιων όπως ενημερώσουν άμεσα τους φοιτητές και τις οικογένειες τους για την απόφαση που πάρθηκε από κοινού με την Κυβέρνηση όσον αφορά τα δίδακτρα που θα καταβάλουν οι φοιτητές. Όπως και οι φοιτητές επανειλημμένα εξέφρασαν, έτσι και η ΕΔΟΝ δεν θα αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο και έννομο. Δηλαδή από το γεγονός ότι τα δίδακτρα που πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια σήμερα είναι: Frederick 135 ευρώ/credit, Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο 297 ευρώ/credit και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 296/ευρώ/credit.
    Κ.Σ ΕΔΟΝ
    25/11/2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή