23 Οκτωβρίου 2009

Το χρηματηστήριο της ρύπανσης

(Από Αριστερά...)
Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και αποτελεί πηγή έντονου παγκόσμιου προβληματισμού. Είναι γεγονός ότι το κλίμα αλλάζει. Τα τελευταία 140 χρόνια η θερμοκρασία της γης αυξήθηκε κατά 0.6 βαθμούς κελσίου και εκτιμάται ότι σε 100 χρόνια θα αυξηθεί κατά 5.6 βαθμούς!

Η αύξηση της θερμοκρασίας, δημιουργεί διαστολή του θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα των λιώσιμο των πάγων στους πόλους και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, παρατεταμένη ξηρασία, ανεμοστρόβιλοι παρατηρούνται όλο και πιο συχνά. Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τη βιοποικιλότητα, αφού πολλά είδη είναι ευάλωτα στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας, ευνοεί την έξαρση ασθενειών.

Το κλίμα της Γης παρουσίαζε, και θα παρουσιάζει για πάντα, αποκλίσεις που οφείλονται σε φυσικές αιτίες, όπως είναι ηφαιστειακές εκρήξεις, μικρές μεταβολές ηλιακής ακτινοβολίας και φυσικές αποκλίσεις του ηλιακού συστήματος.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα φυσικά αίτια, συμβαίνουν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν μπορούν να εξηγήσουν την μεγάλη απόκλιση του κλιματικού συστήματος. Οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα η αποσταθεροποίηση του κλίματος οφείλεται στην ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία δεσμεύουν τη θερμότητα. Από τα 20 συνολικά αέρια του θερμοκηπίου το σημαντικότερο είναι το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα σαν προϊόν καύσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αέριου) για παραγωγή ενέργειας.

Η δράση για έλεγχο των κλιματικών αλλαγών τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο άμεση από ποτέ! Πόσο εφικτή, όμως είναι η διάσωση του πλανήτη σε αυτή την καπιταλιστική κοινωνία; Σε μια κοινωνία που το περιβάλλον αλλά και οι ανθρώπινες ζωές, με πρόφαση τη «παγκόσμια ασφάλεια», θυσιάζονται στο βωμό του πετρελαίου; Πώς θα επωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο κερδοσκοπώντας μέσα από το χρηματιστήριο της ρύπανσης;

Το 1992 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο, από 159 κράτη, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα των αερίων του θερμοκηπίου. Η συμφωνία αυτή ήταν στάχτη στα μάτια των λαών. Αυτοί που πήγαν στο Κιότο να παλέψουν για μείωση των εκπομπών κατά 15% σε σχέση με το 1990, όχι μόνο τα βρήκαν στο 8% ,αλλά κέρδισαν και το δικαίωμα για μεγαλύτερα περιθώρια ρύπανσης μετά το 2012!

Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, οι δυνατοί της Γης μυρίστηκαν νέους τομείς κερδοφορίας με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Στις 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το περιβάλλον, ενόψει της υπογραφής της συνθήκης της Κοπεγχάγης για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Εκεί, οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη υποδύθηκαν τους οικολόγους και διακήρυξαν την ανάγκη «πράσινων επενδύσεων και πράσινης ανάπτυξης» για τη διάσωση του πλανήτη. Την «ανακοίνωση της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή», υπέγραψαν οι εκπρόσωποι από 600 πολυεθνικές και βιομηχανίες και είχαν σαν στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση στους λαούς πως είναι αυτές που θα σώσουν το περιβάλλον και τον πλανήτη από την καταστροφή. Το ενδιαφέρον, όμως των καπιταλιστών για το κλίμα είναι ενδιαφέρον για την ίδια τους την τσέπη! Αυτοί που προπαγανδίζουν «πράσινες πολιτικές», αποσκοπούν κυρίως στη δημιουργία νέων επενδύσεων και αγορών που θα γιγαντώσουν τα κέρδη τους.

Οι κλιματικές αλλαγές δεν αντιμετωπίζονται με υπογραφές συμφωνιών, αποφάσεων και πρωτόκολλων. Τα προγράμματα και οι μελέτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός της υπάρχουσας ενεργειακής πολιτικής. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύεται κυρίως εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο παράγεται και χρησιμοποιείται ενέργεια. Ο έλεγχος των ορυκτών καυσίμων συχνά πυροδοτεί πολεμικές συγκρούσεις, ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων. Εταιρίες, κυβερνήσεις και πολίτες πρέπει να στραφούν άμεσα προς τις καθαρές, βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν απεριόριστες δυνατότητες, το δυναμικό τους είναι 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα. Αξίζει απλά να σημειώσουμε ότι η ηλιακή ενέργεια που απορροφά η γη σε ένα χρόνο είναι δεκαπέντε φορές περισσότερη από την ενέργεια όλων των ορυκτών καυσίμων που βρίσκονται στο υπέδαφος της γης. Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αποτρέπει κατά μέσο όρο την έκλυση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακα. Η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέχει το 20% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού. Η αιολική ενέργεια από την άλλη μπορεί να κάνει τεχνολογικά θαύματα. Κι αν επιστημονική έρευνα δεν ήταν κατευθυνόμενη και πληρωμένη, αλλά ελεύθερη στην υπηρεσία της επιστήμης τώρα θα είχαμε τις απαντήσεις για τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών, απαιτείται η ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης, με τη βελτίωση των διαθέσιμων, τεχνικών, ώστε να εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Η έρευνα και η βιομηχανία θα πρέπει να βρει τρόπους αξιοποίησης μεγαλύτερου μέρους της θερμικής ενέργειας που παράγεται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Τέλος χρειάζεται ουσιαστική προστασία και αξιοποίηση των δασών ως φορέων υποδοχής του διοξειδίου του άνθρακα.

Μέτρα ουσιαστικά, πρέπει να παρθούν άμεσα και όχι από αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της Γης μας, που εξακολουθούν να πλουτίζουν σε βάρος του πλανήτη. Η συντονισμένη δράση των λαών και η οργανωμένη πάλη των πολιτών είναι ο μόνος δρόμος.


ΜΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου