26 Σεπτεμβρίου 2015

Τα δίδυμα τραγούδια του Βασίλη

Το πότε τελειώνει ο ορός «επανεκτέλεση» και ξεκινάει ο όρος «ανακατασκευή» είναι δύσκολο να οριστεί, και δεν είμαι ούτε ειδικός άλλωστε. Όταν όμως τραγούδια ερμηνεύονται με πολύ διαφορετική μουσική, τραγουδιστή και τίτλο, τότε κερδίζουν την δική τους υπόσταση στην μορφή δίδυμων τραγουδιών. Το μόνο που τα ενώνει είναι οι στίχοι και ίσως η μελωδία σε μερικές περιπτώσεις. Παρόμοια αλλά με αντίθετη σχέση είναι και το «Άξιον Εστί» με το κυπριακό «Τριανταφυλλιά» που έχουν την ίδια μουσική αλλά διαφορετικούς στίχους. 

Δυο τραγούδια που εμπίπτουν στην κατηγορία «δίδυμων» τραγουδιών σύμφωνα με αυτό τον προσδιορισμό είναι και τα ακόλουθα που ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Το πρώτο τιτλοφορήθηκε «Όλα για πάρτη σου» και ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από τον Βασίλη. Ένα τραγούδι με μουσική του Χριστόφορου Κροκίδη όμως κάτι του έλειπε. Αυτό το κάτι το βρήκε ο Θάνος Μικρούτσικος και του έδωσε νέα μελωδία. Ερμηνεύτηκε 5 χρόνια μετά από τον Δημήτρη Μητροπάνο, με τίτλο «Λούνα Παρκ» και είχε τρομερή επιτυχία. 

Η διόρθωση είχε πετύχει!





Αντίθετα, αρκετά χρόνια μετά βρέθηκε ο Βασίλης να "διορθώνει" τραγούδι με επιτυχία. Αυτό ήταν «Το άγριο πλήθος» του εκπληκτικού Σταμάτη Μεσημέρή. Ενός δημιουργού που ανάτρεψε την ελληνική ροκ σκηνή, έδωσε αρκετές επιτυχίες σε ερμηνευτές και δημοσίευε τραγούδια του χωρίς να διεκδικεί δικαιώματα και χρήματα. 15 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση οι στίχοι ήταν έτοιμοι να ξαναζωντανέψουν σε πιο ροκ μορφή κάτω από το όνομα «Σόφη»



Σοπιλιφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου