17 Νοεμβρίου 2013

Η ιστορία της Σπυριδούλας

Η Σπυριδούλα
31 Ιουλίου 1955, Αθήνα. Ο Γιώργος Βεϊζαδέ επιστρέφει σπίτι από το καμπαρέ που είχε στην ιδιοκτησία του και διαπιστώνει πως λείπει ένα χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων από το ντουλάπι του. Το ζεύγος Βεϊζαδέ, Γιώργος και Αντιγόνη, μαζί με το μικρό παιδί τους μένουν σε ένα πολυτελές σπίτι στον Πειραιά. Έχουν επιχειρήσεις και πολλά χρήματα, πάντα έβρισκαν τρόπο να επιβιώσουν, στην κατοχή είχαν εργασθεί για τα SS…

Άμεση ύποπτη για την απώλεια είναι η υπηρέτρια τους, Σπυριδούλα Ράπτη.

Η Σπυριδούλα, 12 χρονών τότε, κατάγεται από την Ματαράγκα του Αγρινίου. Εκείνη την χρονιά η γυναίκα του Γιώργου, η Αντιγόνη ζήτησε βοήθεια για το σπίτι. Πήγε στο χωριό λοιπόν και έψαχνε για ένα μικρό κοριτσάκι που μπορεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Το τυχερό-άτυχο κοριτσάκι που πήρε την δουλεία ήταν η Σπυριδούλα. Η κυριά της ανάθεσε να φροντίζει το παιδί της, να καθαρίζει, να σφουγγαρίζει, να κουβαλάει τα ψώνια κτλ, όλες τις δουλειές δηλαδή που μια οικιακή σύγχρονη σκλάβα θα πρέπει να φέρει εις πέρας. Το αντάλλαγμα ήταν μισό πιάτο φαγητό, όσο όσο για να έχει αρκετή δύναμη να κάνει τις δουλειές χωρίς να καταρρεύσει. Στους γονείς της είχαν πει πως θα την έχουν σαν δικό τους παιδί…

Ο Γ. Βεϊζαδέ λοιπόν ζητάει εξηγήσεις από την Σπυριδούλα. Αυτή λέει δεν έχει ιδέα για το χαρτονόμισμα και τότε το ζευγάρι Βειζαδε την κτυπάει με τα χέρια και ξύλο. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Την επόμενη μέρα το ζεύγος μεταμορφώνεται σε βασανιστές. Βάζουν το ηλεκτρικό σίδερο να ζεσταθεί, το ίδιο σίδερο που ανάγκαζαν την Σπυριδούλα να σιδερώνει τα πολυτελή τους ρούχα και το πλησιάζουν στην μικρή. Αυτή επιμένει πως δεν ξέρει τίποτα ενώ το πυρακτωμένο σίδερο την ακουμπάει στα γυμνά της πόδια. Η Σπυριδούλα είναι γυμνή και δεμένη ανάσκελα πάνω στο μεγάλο τραπέζι του σαλονιού καθώς το βασανιστήριο επαναλαμβάνεται στο σώμα, στην πλάτη, στα χέρια. Ο βασανισμός δεν λέει να σταματήσει. Επί 36 συνεχόμενες ώρες η Σπυριδούλα παρέμεινε δεμένη, γυμνή, πάνω στο τραπέζι και το ζεύγος την καεί με το καυτό σίδερο σε όλο το κορμί. Η 12χρόνη Σπυριδούλα ούρλιαζε από τον πόνο μα η Αντιγόνη της βάζει ένα πανί στο στόμα για να μην υποψιαστούν κάτι οι γείτονες. Όταν οι βασανιστές κουράστηκαν, την έλυσαν και την κλείδωσαν στο δωμάτιο της χωρίς φαΐ και νερό.
Τα εγκαύματα της Σπυριδούλας
Για τις επόμενες δυο μέρες η Σπυριδούλα σφάδαζε από τους πόνους. Ήταν αναγκασμένοι να την πάρουν στο νοσοκομείο επειδή ήταν ετοιμοθάνατη και θα έβρισκαν τον μπελά τους αν πέθαινε μέσα στο σπίτι. Έτσι σκέφτηκαν την δικαιολογία ότι χύθηκε κατά λάθος πάνω της καυτό νερό και το πρωί της Πέμπτης την μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Την απειλούν πως αν μαρτυρήσει θα την κάψουν ζωντανή με βενζίνη.

Η Σπυριδούλα δεν φοβάται όμως και λέει όσα έγιναν στους γιατρούς που είναι ήδη υποψιασμένοι βλέποντας τα εγκαύματα. Οι γείτονες παραδέχονται πως άκουγαν πνιγμένα ουρλιάσματα πόνου, σπαρακτικές φωνές και κλάματα. Η αστυνομία συλλαμβάνει το ζεύγος Βεϊζαδέ και ζητάει εξηγήσεις. Στην κατάθεση της η Αντιγόνη Βεϊζαδέ στην αρχή επιμένει πως πρόκειται για καυτό νερό. Στην συνέχεια παραδέχεται πως τα εγκαύματα είναι από σίδερο αλλά υποστηρίζει πως ήταν ατύχημα. 4

Η Αντιγόνη Βεϊζαδέ
«Ήμουν μόνη στο σπίτι και ενώ σιδέρωνα το απόγευμα της Τετάρτης μπήκε στο δωμάτιο η Σπυριδούλα…Μόλις την είδα εκνευρίστηκα γιατί επί μέρες με παίδευε για να μου υποδείξει το σημείο που είχε κρύψει το χαρτονόμισμα... Μέσα στον εκνευρισμό μου την έπιασα από το χέρι, την τράβηξα κοντά μου, σήκωσα το ηλεκτρικό σίδερο πάνω της και τη φοβέρισα. Της είπα να μου πει που είχε το χαρτονόμισμα γιατί θα την έκαιγα. Αυτή έβαλε τα κλάματα και τις φωνές και χύθηκε πάνω μου για να μου πάρει το σίδερο. Ακολούθησε πάλη και σε μια στιγμή, η μικρή έπεσε κάτω και πάνω της το σίδερο. Έτσι έγιναν τα εγκαύματα που έχει στο κορμί της. Εγώ δεν της ακούμπησα το σίδερο. Και εγώ και ο άνδρας μου πάντοτε την κοιτάζαμε. Δεν της έλειπε τίποτα και φροντίζαμε να μην την κουράζουμε με πολλές δουλειές … Η Σπυριδούλα είναι ένα πονηρό και ευφάνταστο κορίτσι. Όλα αυτά που λέει είναι ψέματα, φανταστικά».

Ο δε Γιώργος Βεϊζαδές δηλώνει στον ανακριτή :

«Όταν έγινε το κακό, δεν ήμουνα σπίτι. Όταν γύρισα έμαθα από τη γυναίκα μου τα συμβάντα... Μόλις είδα σε τι κατάσταση βρισκόταν η μικρή, έσπευσα να την μεταφέρω στο νοσοκομείο». 

Ο ιατροδικαστής ωστόσο μπορούσε να δει καθαρά πως τα εγκαύματα δημιουργήθηκαν από δυο αλληλοβοηθούμενα πρόσωπα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η Σπυριδούλα έφερε εγκαύματα 1ου , 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο, τον τράχηλο, το θώρακα, την κοιλιά και τα άνω και κάτω άκρα, καθώς και εκχυμώσεις στο μέτωπο, τα βλέφαρα, τους μηρούς και τις κνήμες. 

Το δικαστήριο κρίνει ένοχο το ζεύγος Βειζαδε για πρόκληση βαρειών σωματικών βλαβών σε βαθμό κακουργήματος και τους επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 χρόνια για την Αντιγόνη Βεϊζαδε και 4.5 χρόνια για τον Γιώργο Βεϊζαδε.

Η Σπυριδούλα έγινε το σύμβολο της βιοπάλης και του πόλεμου των τάξεων. Γίνεται πρώτο θέμα στις ελληνικές εφημερίδες και λαϊκό ίνδαλμα. Εμπνέει ποιητές να γράψουν ποιήματα στο όνομα της, και καλλιτέχνες να ονομάσουν συγκροτήματα. 

Ο «πρίγκηπας» το 1976 φτιάχνει τη δική του «Σπυριδούλα» και δημοσιεύει τον δίσκο “Φλου”.




ΣόπιλιΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου