11 Απριλίου 2013

Ανταλλακτικό Παζαράκι Φανερωμένης

Είναι ένα εγχείρημα δημιουργίας και καθιέρωσης ενός ανταλλακτικού δικτύου που θα λαμβάνει χώρο στη Πλατεία Φανερωμένης. Μια ευκαιρία να ανταλλάξετε τρόφιμα, ρούχα, βιβλία, cd και ότι άλλο δεν χρησιμοποιείτε ή σας περισσεύει και πάρτε ότι χρειάζεστε. Η δράση αυτή προτάσσει την αλληλεγγύη και την αυτοοργανωση για τη κάλυψη των αναγκών μας και προσδοκεί μια συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας για τη λύση περεταίρω προβλημάτων που θα προκύπτουν.

Αυτή την εβδομάδα το παζαράκι θα λειτουργήσει : - το Σάββατο 13/4 από τις 4 το απόγευμα και - την Κυριακή 14/4 στις 12! 

Λίγα λόγια για το Ανταλλακτικό Παζαράκι (από τους διοργανωτές). 

Σκοπός:
Ιδίου τύπου πρωτοβουλίες στη Κύπρο έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς να συνοδεύουν events και festival διαφόρων ομάδων, στη πλατεία Φανερωμένης και αλλού, πολύ πριν να κάνει την εμφάνιση της η «κρίση». Λόγο όμως της αλλαγής των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών καταλήξαμε σε ένα Ανταλλακτικό Παζαράκι το οποίο θα γίνεται συστηματικά κάθε εβδομάδα και το οποίο δεν θα αποτελεί απλά μια ανακουφιστική όαση για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αλλά θα αποτελεί και μια πηγή έμπνευσης για εξεύρεση άλλων τρόπων οργάνωσης των ζωών μας, της μόρφωσης μας ή διαχείρισης του ελεύθερου μας χρόνου μας που θα βασίζονται σε δικές μας επιλογές και όχι επιβαλλόμενες και θα κινούνται έξω από το καπιταλιστικό σύστημα.

Ιδεολογικό υπόβαθρο:
Η θεωρία της ανταλλαγής, πέραν από μια κοινωνική πρακτική αλληλεγγύης, εκφράζει και μια πολιτική άποψη η οποία έρχεται να αμφισβητήσει το καπιταλιστικό μοντέλο προτείνοντας νέους τρόπους διαχείρισης και κατανάλωσης προϊόντων που θεωρούνται μιας χρήσης. Επίσης έρχεται να αποδείξει α) Τη ικανότητα των ανθρώπων να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα τους όταν δρουν συλλογικά χωρίς μεσάζοντες και αντιπροσώπους β) έρχεται ενάντια στην απομόνωση προτρέποντας μια νοοτροπία κοινωνικής συνοχής και ενδιαφέροντος για το διπλανό γ) Αντιτίθεται στη αρρώστια του συνεχούς καταναλωτισμού και κατά συνέπεια τη στήριξη εταιριών οι οποίες κερδοφορούν εκμεταλλευόμενες αρχικά τον εργάτη και κλέβοντας τον στη συνέχεια ως καταναλωτή δ) Είναι ενάντια στη λογική του κέρδους και ε) αποτελεί ένα παράδειγμα και μια πρόταση στη κοινωνία ευελπιστώντας να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι και δομές βασισμένες στην αυτοοργανωση.

Οργάνωση :
Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος έχουν αποφασιστεί συλλογικά οι τρόποι εσωτερικής οργάνωσης, κατανομής εργασιών (συλλογή αντικειμένων, μεταφορά-στήσιμο παζαριού, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στο facebook) και λειτουργίας της συνέλευσης των ατόμων που δραστηριοποιούνται καθώς και η επιλογή του χώρου διεξαγωγής του. Πάραυτα η καθολική λειτουργία και ύπαρξη του παζαριού επαφίεται στον καθένα που στηρίζει και θέλει να εντάξει μέσα στη ζωή του τη λογική του «παίρνω και δίνω χωρίς χρήμα» συμμετέχοντας στο παζαράκι.
Η επιλογή της πλατείας Φανερωμένης ως χώρο διεξαγωγής του Ανταλλακτικού Παζαριού προέκυψε μετά από συλλογική απόφαση αφού η πλατεία έχει αποκτήσει μια ιστορία και έχει καθιερωθεί ως χώρος φιλοξενίας διαφόρων αυτοοργανωμενων εγχειρημάτων (προβολές ντοκιμαντέρ, συλλογική κουζίνα, μικροφωνικές, χώρος αντιπληροφόρησης και επικοινωνίας, αυτοοργανωμενα πάρτι κ.α) με πολιτικό υπόβαθρο οι οποίες θεωρούμε ότι συνάδουν απόλυτα ιδεολογικά με το παρόν εγχείρημα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου